VIDEO | Rareș Bogdan, despre renegocierea PNRR: „Pentru securitatea alimentară și o previzibilă criză, dorim să mutăm niște bani pe zona de irigații. Venim cu investiții suplimentare în zona energiei verzi și a extracției de gaze”

Publicat: 04/06/2022, 00:23
Actualizat: 04/06/2022, 02:28

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Digi24, despre decizia liderilor coaliției de guvernare de a cere Comisiei Europene renegocierea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Europarlamentarul a precizat că este vorba despre introducerea proiectului național de irigații, în contextul crizei alimentare generate de războiul din Ucraina.

„Încercăm o reașezare a PNRR, atât pe granturi – pe cele 14,6 miliarde, cât și pe împrumuturile cu termen de grație – pe cei 15 miliarde, iar reașezarea înseamnă o reconfigurare pe unele zone care ne sunt permise, pentru că, după cum știți, agresiunea rusă în Ucraina a dus la câteva situații noi pentru cele 27 de state din Uniunea Europeană. 23% din totalul grânelor folosite în industria alimentară de pe teritoriul Uniunii Europene veneau din Ucraina. Nu vom avea probleme în această toamnă cu cerealele – pentru că au fost semănate deja culturile – dar, cu siguranță, Europa va avea probleme serioase începând cu iarna-primăvara anului viitor. De asemenea, peste 50% din totalul uleiului de floarea-soarelui de pe teritoriul european venea din Ucraina”, a declarat Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a afirmat că PNL vrea să introducă în proiectul european și irigația, ansamblul prin care se sporesc recoltele agricole, din cauza pericolului declanșării unei crize alimentare la nivel mondial, pe fondul războiului din Ucraina.

„Pentru securitatea alimentară și o previzibilă criză alimentară la nivel mondial, Comisia permite anumite discuții legate strict de partea de agricultură, iar pe această zonă, noi dorim, practic, să mutăm niște bani pe zona de irigații, care nu a fost prinsă în PNRR. După cum știți, nu a fost atât o chestiune greșită din punct de vedere al abordării, ci din punct de vedere a scrierii proiectului, pentru că acest proiect care privește irigațiile nu ține strict de stropirea cu apă sau de alimentarea cu apă a plantei, ci ține și de unde iei apa. Dacă desalinizezi apă, ai un avantaj, dacă folosești ape reziduale și le reintroduci în circuit agricol, ai un avantaj, dacă dai exemple privitoare la apele curgătoare și modul judicios în care folosești ape curgătoare – pentru că la nivel european se consideră că până în 2050 va scădea foarte mult debitul de apă curgătoare cu 15-20% și atunci sigur că Europa este foarte atentă la acest lucru”, a afirmat Rareș Bogdan.

De asemenea, europarlamentarul a precizat că noi modificări ar putea să apară și în cazul exploatării de gaze și energie verde, dorindu-se obținerea unor fonduri mai mari în contextul independenței energetice.

„De asemenea, tot datorită contextului regional generat de agresiunea rusă în Ucraina, avem o altă chestiune legată de independența energetică. Pe energie și, în special, energie verde – chiar dacă condiționalitățile nu mai sunt atât de dure ca în vechea construcție a Green Deal-ului, care permitea o anumită translație spre energie verde a Europei și a industriei europene – astăzi, Comisia este ceva mai laxă și permite inclusiv reintroducerea cărbunelui pentru centralele termo, a permis și Italiei, permite țărilor care vor să se întoarcă la cărbune din cauza dependenței de Rusia. Regândim și acest capitol și venim cu o zonă de investiții suplimentare în zona energiei verzi, dar și a extracției de gaze de la mare adâncime”, a precizat Rareș Bogdan.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică